Agentúra S&P varovala Francúzsko pred znížením ratingu

28.05.2013 Celý región

Paríž 28. mája (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) varovala Francúzsko, že mu zníži rating, ak nedodrží stanovené úsporné a reformné ciele, informovala agentúra Reuters.

Ak sa chce francúzska vláda vyhnúť ďalšiemu zníženiu hodnotenia úverovej bonity krajiny, musí splniť svoje sľuby týkajúce sa konsolidácie verejných financií, povedal analytik S&P pre Francúzsko Marko Mrsnik v rozhovore pre agentúru Reuters.

Najväčšími rizikami ohrozujúcimi plnenie konsolidačných cieľov sú zhoršenie vyhliadok ekonomiky, zhoršenie situácie na trhu práce a nedostatočná reforma sektora služieb. Podľa S&P je tiež dôležité, aby Francúzsko dodržalo sľub a od roku 2015 začalo znižovať svoju zadlženosť v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP).

Agentúra S&P odobrala Francúzsku najvyšší rating AAA v januári 2012.

Francúzsko, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v 1. štvrťroku 2013 dostalo do recesie. Socialistický prezident Francois Hollande opakuje, že je odhodlaný zrealizovať potrebné reformy. Obhajuje však pomalšie znižovanie rozpočtového deficitu. Európska komisia (EK) navrhla, že dá Francúzsku o dva roky viac na zníženie schodku pod 3 % HDP.
 

Vyberte región